Opublikowano Dodaj komentarz

Babka Łaciatka

Jeśli lubisz szybkie i łatwe ciasta ucierane – koniecznie spróbuj tego przepisu. Delikatna w smaku nadaje się idealnie jako dodatek do kawy lub herbaty. Wychodzi zarówno w zwykłej tortownicy, jak i w formie na babkę. Idealna sama z siebie lub w wersji z lukrem lub posypana cukrem pudrem. Do dzieła!

Składniki:
🔶20 dkg masła
🔶35 dkg cukru
🔶1 łyżka cukru waniliowego
🔶1 szklanka mleka
🔶4 jajka
🔶50 dkg mąki pszennej
🔶1 łyżka proszku do pieczenia
🔶3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:
1. Utrzyj masło
2. Dodaj cukier i cukier waniliowy, ponownie utrzyj na gładką masę.
3. Oddziel żółtka od białek, dodaj żółtka do utartej masy i ponownie utrzyj.
4. Połącz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
5. Do utartej masy dodawaj stopniowo niewielką ilość mleka i niewielką ilość mąki na przemian. Utrzyj do całkowitego połączenia wszystkich składników.
6. Ubij pianę z białek i delikatnie połącz z utartą masą.
7. Blachę wysmaruj dokładnie masłem i obsyp mąką.
8. Wlej połowę masy na blachę.
9. Do pozostałej części dodaj kakao i delikatnie wymieszaj.
10. Wlej pozostałą część masy kakaowej na masę jasną.
11. Piecz w 175 st. Celsjusza około 1 godziny (do suchego patyczka).
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.