Opublikowano Dodaj komentarz

Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów

Składniki
– 200 ml mleka
– 2 łyżki cukru
– 20 g drożdży świeżych
– 1 jajko
– 100 g jogurtu naturalnego
– 600 g mąki pszennej
– 40 g oleju
– 1 łyżka soli
– jajko średnie do posmarowania
– ziarna sezamu do posypania
Przygotowanie
1. Mleko podgrzewamy i mieszamy z cukrem, rozrabiamy w nim drożdże, a następnie odstawiamy na 5-10 minut, aby drożdże “ruszyły”.
2. Do rozczynu z drożdży dodajemy jogurt i jajko, mieszamy.
3. Dolewamy rozczyn z drożdży do mąki zmieszanej z solą i wyrabiamy jednolite ciasto.
4. Dodajemy olej i wyrabiamy ponownie ciasto, aż będzie gładkie i lśniące.
5. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 60-90 minut lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.
6. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, z których pojedynczo formujemy kulki.
7. Kulki z ciasta układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i delikatnie spłaszczamy. Najlepiej ułożyć bułki na dwóch płaskich blachach, ponieważ sporo urosną:)
8. Smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
10. Odstawiamy blachy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (lub do czasu, kiedy ciasto podwoi swoją objętość).
11. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza na 20 minut – (góra – dół bez termoobiegu).
12. Wstawiamy wyrośnięte bułki do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut – aż będą miały piękny, złoty kolor.
13. Upieczone bułki zaraz po wyjęciu z piekarnika spryskujemy wodą, żeby były miękkie.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.