
Składniki:
– 500 g mąki pszennej
– 10 g suchych drożdży
– 10 g soli
– 300 ml ciepłej wody
– 20 g zakwasu pszennego (1 łyżka),
– 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
– 0,5 łyżeczki cukru
– opcjonalnie: ziarna słonecznika, dyni, sezamu
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj drożdże, cukier i wodę – pozostaw na kilka minut, aby drożdże „ruszyły”
2. Dosyp mąkę, zakwas i sól.
3. Wyrabiaj ręką lub robotem kuchennym (użyj haka do ciast drożdżowych), aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj niewielką ilość wody. Jeśli jest zbyt wilgotne, dodaj mąki.
4. Dodaj oliwę lub olej i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i lśniące.
5. Uformuj kulę z ciasta i włóż je do wysmarowanej olejem miski. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło objętość.
6. Po upływie godziny wyjmij ciasto z miski i ponownie wyrabiaj przez około 5 minut.
7. Uformuj bochenek chleba i ułóż go na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blaszce. Natnij wierzch ciasta ostrym nożem. Oprósz mąką, przykryj ściereczką i pozostaw na kolejną godzinę, aby podwoił swoją objętość.
8. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 40 minut. Od czasu do czasu spryskuj wodą, aby skóra chleba była chrupiąca.
8. Po upieczeniu wyłóż chleb na kratkę i pozostaw do ostygnięcia przed krojeniem.
Smacznego!