Składniki:
– 800 g wołowiny (np. łopatka)
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 papryki (czerwona i żółta)
– 3 pomidory
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 szklanka bulionu wołowego
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Wołowinę pokrój w kostkę i delikatnie przypraw solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż wołowinę na złoty kolor, a następnie przełóż ją do garnka.
3. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek, aż będą miękkie.
4. Papryki pokrój w paski, pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj je do cebuli i czosnku na patelni i smaż przez około 5 minut.
5. Dodaj koncentrat pomidorowy, bulion wołowy oraz zioła i wymieszaj.
6. Całą mieszankę z warzywami przelej do garnka z wołowiną.
7. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
8. Przed podaniem, posyp potrawę świeżymi ziołami (np. natka pietruszki) i podaj np. z pieczywem lub ryżem.
Smacznego!