Opublikowano Dodaj komentarz

Sos czosnkowy – do mięs grillowanych, sałatek, zapiekanek czy kanapek

Sos czosnkowy

Składniki:
– 2-3 ząbki czosnku
– szklanka gęstej śmietany 18%
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1/4 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka cukru
– odrobina świeżo zmielonego pieprzu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
2. W miseczce połącz śmietanę, sok z cytryny, sól i cukier.
3. Dodaj przeciśnięty czosnek i wymieszaj dokładnie. Możesz oprószyć odrobiną pieprzu.
4. Sos odstaw na minimum 30 minut do lodówki przed podaniem, aby składniki się przegryzły i sos uzyskał intensywny smak czosnku.
Sos czosnkowy idealnie pasuje do mięs grillowanych, sałatek, zapiekanek czy kanapek.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.