Opublikowano Dodaj komentarz

Ciasto z wiśniami

Ciasto z wiśniami

Składniki:
– 150 g masła
– 1 szklanka cukru
– 2 jajka
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki mleka
– 2 szklanki wiśni (można użyć mrożonych)
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. Utrzyj masło z cukrem na gładką konsystencję. Dodaj jajka i ponownie ucieraj.
3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Dodawaj powoli mleko na zmianę z mąką cały czas ucierając.
5. Przełóż ciasto na formę do pieczenia o średnicy 20-23 cm. Układaj na wierzchu wiśnie (bez pestek).
6. Piecz przez około 45-50 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy.
7. Odstaw ciasto na 10 minut do ostygnięcia, a następnie posyp cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.