Składniki:
Na ciasto:
– 200 g mąki pszennej
– 100 g masła
– 50 g cukru pudru
– 1 jajko
Na krem budyniowy:
– 500 ml mleka
– 100 g cukru
– 1 opakowanie budyniu waniliowego
– 250 g serka mascarpone
Na wierzch:
– 500 g truskawek
– 2 łyżki miodu
– garść mięty
Przygotowanie:
1. Do miski dodaj mąkę, masło i cukier puder. Wszystkie składniki zagnieć razem, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie, wstaw do lodówki na około 30 minut.
2. Po tym czasie, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 3mm. Wyłóż nim formę do tarty (ok. 25cm średnicy), a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15-20 minut, aż ciasto stanie się złote. Możesz także przygotować kilka małych tart zamiast jednej dużej.
3. W międzyczasie przygotuj krem budyniowy. W rondlu zagotuj mleko z cukrem. Pod koniec gotowania, dodaj do masy budyń, mieszaj cały czas, aż powstanie gęsty krem. Odstaw z ognia na chwilę, po czym dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj.
4. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź na chwilę. Nakładaj na niego krem budyniowy, a następnie ułóż na wierzchu truskawki. Skrop wszystko miodem, a na koniec posyp posiekaną miętą.
5. Całkowicie ostygniętą tartę wstaw na około godzinę do lodówki, aby krem trochę zgęstniał.
Po tym czasie, możesz delektować się pysznym deserem!