Opublikowano Dodaj komentarz

Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka to tradycyjne polskie ciasto, które cieszy się ogromną popularnością zarówno w kraju, jak i za granicą. To doskonałe połączenie soczystych jabłek, delikatnego ciasta i pachnącego cynamonu sprawia, że szarlotka jest nieodłącznym elementem wielu rodzinnych spotkań i uroczystości. Jej przygotowanie może być wspaniałą okazją do spędzenia czasu z bliskimi, tworzenia niezapomnianych wspomnień oraz delektowania się wyjątkowym smakiem. W poniższym przepisie podzielimy się z Wami naszą ulubioną metodą przygotowania tego przysmaku, która gwarantuje idealnie zbilansowane proporcje składników oraz wyjątkowy efekt końcowy. Przygotujcie się na niezapomnianą podróż po świecie smaków i zapachów. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na pyszną szarlotkę!

Składniki:

– 300 g mąki pszennej
– 200 g masła
– 150 g cukru
– 2 jajka
– 6-7 dużych jabłek lub słoik jabłek prażonych gotowych
– 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj kruche ciasto. Wymieszaj mąkę, masło i cukier w misce, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajka i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
2. Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki lub drobne kawałki. Posyp łyżką cukru i odstaw na około 15 minut, aż jabłka zmiękną i puszczą sok. Odlej sok (jest pyszny, możesz go wypić:) Jeśli korzystasz z gotowych jabłek prażonych po prostu pomiń ten krok:)
3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
4. Ciasto podziel na dwie części: większą ok. 2/3 ciasta na spód i mniejszą ok. 1/3 ciasta na kratkę na wierzchu. Jedną z nich rozwałkuj i wyłóż na dnie formy pokrytej papierem do pieczenia (około 23-25 cm).
5. Podpiecz spód około 15 minut.
6. Wyłóż na ciasto jabłka, równomiernie je rozprowadzając, posyp cynamonem (jeśli nie lubisz cynamonu, po prostu pomiń ten krok).
7. Drugą część ciasta dziel na kawałki i formuj cienkie wałeczki. Układaj je najpierw skośnie w jedną stronę na jabłkach potem skośnie w drugą stronę, aby utworzyły kratkę.
9. Piecz szarlotkę jeszcze przez około 40-45 minut, aż będzie miała złoty kolor, a cały dom wypełni się cudownym zapachem.
10. Wyciągnij z piekarnika, ostudź i podawaj na ciepło lub na zimno. Możesz posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.