Opublikowano Dodaj komentarz

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami to jedno z tych pysznych dań, które kojarzą się nam z długimi letnimi dniami i smakiem dzieciństwa. Delikatne pierożki, nadziewane słodkimi, soczystymi jagodami, stanowią doskonałą propozycję dla wszystkich miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Przygotowanie pierogów z jagodami to zatem nie tylko kulinarna przyjemność, ale również bycie w centrum rodzinnego magicznego kręgu. Nie jest to najprostsze danie, ale warto podjąć wysiłek przygotowania tych wyśmienitych pierogów. Zacznijmy więc razem przygodę z tym przepisem, który przyniesie nam mnóstwo radości i satysfakcji.

Składniki:
– 250-350 g mąki pszennej
– 150 ml gorącej wody
– 1 jajko
– 300 g świeżych jagód
– 3 łyżki cukru
– 1 łyżka masła
– 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsyp mąkę, wlej gorącą wodę i zamieszaj łyżką. Kiedy mieszanka nieco ostygnie dodaj jajko, znów wymieszaj łyżką, następnie wyłóż masę na stolnicę posypaną niewielką ilością mąki, Wyrabiaj ciasto na stolnicy początkowo posypanej mąką. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę więcej wody, a jeśli zbyt klejące, posyp mąką. To od mąki, której używasz zależy, ile jeszcze będzie trzeba jej dodać – ciasto powinno całkowicie przestać przylepiać się do rąk, ale nadal pozostać elastyczne. Wyrabiaj ciasto do momentu, kiedy wciśnięty w ciasto palec zagłębi się z lekkim oporem, ale zaraz ciasto zacznie wracać do pierwotnego kształtu, a na palcu nie pozostanie przyklejone ciasto. Ciasto na pierogi możesz z powodzeniem przygotować za pomocą haka do wyrabiania ciasta drożdżowego jeśli dysponujesz robotem kuchennym. Zasady dotyczące dodawania mąki pozostają bez zmian:)
2. Owiń ciasto w folię spożywczą i odstaw je na 10-30 minut, aby odpoczęło.
3. W międzyczasie umyj jagody i osusz je. Jeśli lubisz bardziej słodkie pierogi wymieszaj jagody z 2 łyżkami cukru, aby były lekko posłodzone. Można nie mieszać jagód z cukrem, wówczas stopień słodkości ustalisz na talerzu posypując swoją porcję mniej lub bardziej obficie cukrem.
4. Na lekko(!) oprószonym mąką blacie rozwałkuj cienko przygotowane ciasto. Wałkuj w różne strony, co chwilę odklejając ciasto od stolnicy i ponownie je układając. Nie dosypuj już mąki, ciasto o odpowiedniej konsystencji po wstępnym rozwałkowaniu na oprószonej mąką stolnicy powinno bez problemu odklejać się po kilku ruchach wałkiem. Nie odwracaj ciasta na drugą stronę! Wytnij okręgi o średnicy około 7-8 cm np. przy pomocy szklanki.
5. Najłatwiej lepić pierogi z jagodami układając kręgi ciasta w zagłębieniu między palcem wskazującym a kciukiem i robiąc mały dołek. Na każdym kawałku ciasta umieść trochę nadzienia jagodowego (ok. 1 łyżeczka). Zacznij zlepiać pierogi od boków do środka uważając, aby rozgnieść jagód. Starannie dociśnij  brzegi do całkowitego ich zlepienia.
6. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Do wrzącej wody wrzucaj pierogi tak, aby woda nie przestała wrzeć. Jeśli ciasto jest cienkie pierogi zaczną wypływać bardzo szybko – gotuj je ok 2-3 minuty od wypłynięcia, jeśli ciasto jest trochę grubsze może wymagać dłuższego gotowania.
7. Wyjmuj pierogi łyżką cedzakową na durszlak, poczekaj aż całkowicie odciekną.
8. Na patelni lub w mikrofalówce rozpuść masło i polej nim pierogi.
9. Śmietanę wymieszaj z łyżką cukru, utwórz kleksy ze śmietany na pierogach. Posyp całość cukrem i podawaj gorące. Możesz udekorować listkiem mięty.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.