Przygotowanie kawy po wietnamsku jest nie tylko sztuką, ale jest również związane z tradycją i przywiązaniem do rytuałów. Z nami poznasz sekrety tej wyjątkowej receptury i odkryjesz, jak stworzyć pełne smaku i zapachu doznanie, które przeniesie Cię prosto do urokliwych uliczek Wietnamu. Przygotuj się na niezapomnianą przygodę kawową!
Składniki:
– 2 łyżeczki kawy ziarnistej mielonej (tradycyjnie używa sie Robusty)
– 4-6 łyżek mleka skondensowanego
– 1 szklanka gorącej wody
Sposób przygotowania:
1. Do filiżanki wlej mleko skondensowane.
2. Jesli dysponujesz specjalnym okrągłym metalowym wietnamskim filtrem do zaparzania kawy po wietnamsku użyj go – jesli nie – z powodzeniem możesz wykorzystać filtr papierowy z plastikową podstawką.
3. Umieść filtr na filiżance ze skondensowanym mlekiem.
4. Wsyp zmieloną kawę do filtra, zalej szklanką gorącej wody.
5. Po całkowitym przesączeniu się kawy, można zmieszać zawartość filiżanki i delektować się wyjątkowym smakiem.
6. Kawa po wietnamsku równie dobrze smakuje na gorąco jak i na zimno – aby uzyskać zimna kawę włóż do skondensowanego mleka kilka kostek lodu.
Smacznego!