Składniki:
– 500 g jogurtu naturalnego gęstego
– 200 ml śmietany kremówki
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 szklanki cukru pudru
– cukier wanilinowy
– 2 szklanki jagód
– kilka listków mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Jagody umyj i osusz. Część jagód możesz rozgnieść widelcem. Niewielką ilość pozostaw do dekoracji.
2. W osobnej misce wymieszaj jogurt, śmietanę, mleko, cukier puder i cukier waniliowy, aż składniki dokładnie się połączą.
3. Dodaj jagody i dokładnie wymieszaj.
4. Masę przełóż do formy lodowej lub keksówki wyłożonej folią spożywczą.
5. Całość przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na co najmniej 4 godziny.
6. Wyjmij deser z zamrażarki i odwróć na półmisek, jeśli chcesz kroić deser w plastry. Usuń folię spożywczą. Jeśli masz gałkownicę do nabierania lodów możesz pozostawić masę w keksówce.
7. Plastry lub gałki lodów umieść w miseczkach, przyozdób pozostawionymi jagodami i listkami mięty.
8. Przed podaniem pozostaw deser na kilka minut, aby trochę rozmroził się przed jedzeniem.
Smacznego!