Składniki:
Na ciasto:
– 1 szklanka mąki
– 1/2 szklanki cukru
– 1/2 kostki margaryny
– 1 jajko
Na nadzienie:
– 2 szklanki pokrojonego rabarbaru
– 1/4 szklanki cukru
– 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Na kruszonkę:
– 50 g masła
– 50 g cukru
– 100 g mąki pszennej
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę, cukier i tłuszcz w misce.
2. Dodaj jajko i zagnieć ciasto.
3. Wsyp ciasto na formę do pieczenia i ugnieć na dnie i bokach formy.
4. Wymieszaj rabarbar, cukier i cynamon w misce.
5. Wysyp mieszankę rabarbaru na ciasto.
6. Rozpuść masło, dodaj do niego cukier i mąkę – zamieszaj krótko, aby powstała kruszonka.
7. Posyp kruszonką rabarbar.
8. Piecz tartę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
9. Gdy tarta będzie gotowa, wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
10. Posyp tartę cukrem pudrem.
Podawaj tartę rabarbarową z kruszonką na ciepło lub na zimno.
Smacznego!