Opublikowano Dodaj komentarz

Maślano-kakaowe muffinki z czerwonymi porzeczkami

Maślano-kakaowe muffinki z czerwonymi porzeczkami

Czy powiecie “nie” pysznym muffinkom z czerwonymi porzeczkami? Nie dość, że są słodkie i puszyste, to jeszcze mają w sobie soczyste, owocowe kulki:) Spróbujcie ich koniecznie!

Składniki
– 200 g mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 100 g cukru
– 1 czubata łyżeczka kakao
– 1 jajko
– 200 ml mleka
– 75 g masła, rozpuszczonego i wystudzonego
– 150 g czerwonych porzeczek
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
2. W misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
3. W innej misce roztrzepujemy dokładnie jajko, dodajemy mleko i stopniowo wlewamy masło.
4. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
5. Wrzucamy umyte porzeczki do ciasta i delikatnie mieszamy, można pozostawić kilka łyżek porzeczek do posypania muffinek po wierzchu..
6. Papilotki na muffiny wykładamy do formy.
7. Połowę ciasta nakładamy równomiernie do papilotek.
8. Do pozostałej części ciasta dodajemy czubatą łyżkę kakao i delikatnie mieszamy.
9. Ciemne ciasto nakładamy równomiernie na jasnym cieście.
10. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut – do suchego patyczka.
11. Po upieczeniu muffinki wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
12. Posypujemy cukrem pudrem dla dekoracji.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.