Opublikowano Dodaj komentarz

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym.

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Składniki:
– 2 polędwiczki wieprzowe
– 2 łyżki musztardy dijon
– 2 łyżki miodu
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 1/2 szklanki bulionu warzywnego
– 1/2 szklanki śmietany kremówki
– 1 łyżka masła
– sól i pieprz do smaku
– ziemniaki i smażone pieczarki do podania
– szczypiorek do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki oczyszczamy z błon i kroimy na plastry grubości około 2 cm. Solimy i pieprzymy z obu stron.
2. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy polędwiczki z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
3. W tej samej patelni podsmażamy posiekany czosnek przez około 1 minutę. Następnie dodajemy musztardę, miód i bulion warzywny. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy śmietanę kremówkę i mieszamy.
4. Sosem polewamy polędwiczki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy około 15 minut, aż mięso będzie miękkie.
5. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i smażonymi pieczarkami przyprószone szczypiorkiem.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.