Zapraszamy na pyszne i oryginalne naleśniki z masłem orzechowym i słodkimi gruszkami! Spróbujecie? Wasze kubki smakowe będą zachwycone!
Składniki:
Na ciasto:
– 250 g mąki pszennej
– 2 jajka
– 1/2 litra mleka
– 1/2 szklanki wody
Na nadzienie:
– 1/4 szklanki masła orzechowego
– 2 gruszki
– 2 łyżki cukru
Do przybrania:
– gęsta śmietana 18% – 1 szklanka
– cukier wanilinowy
– kolorowe owoce sezonowe (porzeczki czerwone, pokrojone truskawki, jeżyny, maliny) lub kilka łyżeczek dowolnego kolorowego niskosłodzonego dżemu
– masło do smażenia
Przygotowanie:
1. W blenderze przygotuj ciasto z mleka, jajek i mąki.
2. Obierz gruszki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, przesmaż z 2 łyżkami cukru, aż nieco zgęstnieją.
3. Na rozgrzaną patelnię nałóż niewielką ilość masła.
4. Ciasto wylewaj na rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki na złoty kolor.
5. Każdy naleśnik posmaruj cienko masłem orzechowym, nałóż trochę dżemu gruszkowego.
6. Zwijaj naleśniki w rurki i układaj na dużym talerzu.
7. Śmietanę wymieszaj dobrze z cukrem wanilinowym.
8. Nakładaj kleksy lub paski ze śmietany na ułożone na talerzu naleśniki.
9. Udekoruj świeżymi owocami lub kleksami kolorowego dżemu.
Smacznego!