Sos pomidorowy to jedno z podstawowych dań i niezastąpiony składnik wielu potraw. Jest nie tylko smaczny, ale również bardzo uniwersalny – można go używać do makaronów, pizzy, mięs czy warzyw. W dodatku, idealnie sprawdza się na zimowe wieczory, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pełnego aromatu. Dlatego chcemy podzielić się z Wami przepisem na sos pomidorowy na zimę, którym z pewnością zachwycicie całą rodzinę. Przygotowanie go jest proste, a efekt końcowy zapewni Wam pyszne dania na długie, zimowe wieczory.
Składniki:
3 kg bardzo dojrzałych pomidorów
1 główka czosnku
5 – 10 dkg cukru wg upodobań
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj, pokrój na mniejsze kawałki.
- Czosnek obierz i przetrzyj przez praskę.
- Pomidory i czosnek umieśc w wysokim granku, dopraw cukrem, sola i pieprzem (nie przesadż z ilością soli i pieprzu, gdyż sos będzie zmniejszał swoją objętośći z czasem może stać się zbyt słony, na początek najlepiej dać pół łyżeczki soli i ćwierć łyżeczki pieprzu, a doprawić do smaku pod koniec redukowania sosu.
- Gotuj przez kilkanaście minut, aż poidory sie rozpadną, zblenduj zawartość.
- Zmniejsz ogień do bardzo małego i od czasu do czasu mieszając gotuj powoli przez 2-3 godziny, aż sos uzyska porządaną konsystencję.
- Przelewj do czystych, wyparzonych słoików, zakręć.
- Pasteryzuj ok. 20 minut z piekarniku rozgrzanym do 110 stopni Celsjusza lub tradycyjnie w garnku z wodą rozgrzaną do ok 90 stopni sięgającą do ok. 3/4 wysokości słoików.
- Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!