Opublikowano Dodaj komentarz

Zupa ogórkowa z dodatkiem jogurtu i koperku, podawana z chrupiącymi grzankami.

Zupa ogórkowa z dodatkiem jogurtu i koperku

Zapraszamy do kulinarnego świata, gdzie dzisiaj zagoszczą smaki tradycji i orzeźwiającego jogurtu. Czy jest coś bardziej rozgrzewającego i jednocześnie lekkiego niż zupa ogórkowa? Dziś jednak pokręcimy nieco klasycznym przepisem, dodając do niego jogurt i koperkowy akcent. Gotowi na pyszny i zdrowy posiłek? Weźcie głęboki oddech i rozpocznijmy przygodę kulinarne z zupą ogórkową z dodatkiem jogurtu i koperku, podawaną z chrupiącymi grzankami.

Składniki:
– 4 średniej wielkości ogórki kiszone
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła
– 1 litr bulionu warzywnego
– 1 szklanka jogurtu naturalnego
– 1 łyżka śmietany (opcjonalnie, dla dodatkowej kremowości)
– 2 łyżki posiekanego koperku
– Sól i pieprz do smaku
– Chleb razowy (lub inny ulubiony chleb)
Sposób przygotowania:
1. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
3. Rozgrzej masło w dużym garnku na średnim ogniu. Podsmaż cebulę na złoty kolor, dodaj czosnek, smaż krótko, aż czosnek zacznie pachnieć, uważaj, aby go nie przypalić.
4. Dodaj pokrojone lub starte ogórki do garnka i smaż przez kilka minut, mieszając czasami.
5. Wlej bulion warzywny do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aby połączyć smaki.
6. Zupę ogórkową zmiksuj blenderem na niemal gładką masę, drobne kawałeczki ogórka są mile widziane.
7. Wlej jogurt naturalny do zupy i wymieszaj.
8. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, dodaj do rozlanej do miseczek lub filiżanek zupy śmietanę tworząc wirek łyżką.
9. Podawaj zupę ogórkową posypaną posiekanym koprem i chrupiącymi grzankami.
10. Aby przygotować grzanki, pokrój chleb w kostkę, posmaruj oliwą. Piecz na złocisty kolor w nagrzanym piekarniku (180°C) przez około 10-15 minut lub przesmaż na maśle na patelni na złoty kolor.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.