Opublikowano Dodaj komentarz

Placuszki wytrawne z szynką, pomidorem i serem

Placuszki wytrawne z szynką, pomidorem i serem

Szukasz pomysłu na prosty i smaczny przepis na wytrawne placuszki? Dobrze trafiłeś! Ta potrawa jest idealna jako szybkie śniadanie, przekąska lub lekki obiad. Przygotowanie jej jest proste i niezwykle szybkie! Placuszki są delikatne, miękkie i wilgotne w środku, z pasemkami ciągnącego sera – są doskonałą bazą do połączenia wyrazistych smaków szynki, soczystego pomidora i aromatycznego sera. Gotowi na kulinarne przygody? Przedstawiamy przepis na pyszne placuszki wytrawne z szynką, pomidorem i serem!

Składniki:
– 3 jajka
– 3 łyżki mleka
– 3 czubate łyżki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 plasterki szynki pokrojone w kostkę
– 2 średnie pomidory pokrojone w kostki
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– 3 plasterki żółtego sera pokrojone w kwadraty
– 1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Jajka wbij do miski, roztrzep widelcem, dodaj mleko, dokładnie wymieszaj.
2. Do jajek z mlekiem wsyp mąkę i proszek do pieczenia i sól, dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj wszystkie pokrojone składniki (szynka, pomidor, żółty ser, szczypiorek), wymieszaj.
4. Na rozgrzanej patelni umieść kawałek masła, nakładaj po 2 łyżki masy formując okrągłe placuszki.
5. Smaż na średnim ogniu na złoty kolor, z obu stron.
6. Podawaj gorące – same lub z ketchupem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.