Opublikowano Dodaj komentarz

Gulasz wieprzowy z kluskami śląskimi

Gulasz wieprzowy z kluskami śląskimi

Gulasz wieprzowy z kluskami śląskimi to tradycyjne danie, które od lat podbija serca smakoszy na Śląsku i nie tylko. Ta aromatyczna i sycąca potrawa doskonale łączy w sobie intensywny smak mięsa wieprzowego z delikatnością klusek ziemniaczanych. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia, a przygotowanie tego dania jest proste, choć czasochłonne.

Składniki:
– 600 g mięsa wieprzowego (np. łopatka, karkówka)
– 2 duże cebule
– 3 ząbki czosnku
– 1 papryka czerwona
– 2 marchewki
– 2 łyżki mąki
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka mielonego kminku
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 500 ml bulionu warzywnego
– mały słoiczek koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki oleju roślinnego
– sól i pieprz do smaku
Na kluski śląskie:
– 400 g ziemniaków
– 200 g mąki pszennej
– 1 jajko
– 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokrój w kostkę o wielkości około 2 cm. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Papryki umyj, oczyść z nasion i pokrój w paski. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż zmiękną i lekko się zrumienią.
3. Dodaj mięso do garnka i obsmaż je na złoty kolor z każdej strony.
4. Wsyp słodką paprykę, kminek i tymianek. Całość dokładnie wymieszaj, aby mięso pokryło się przyprawami, dodaj koncentrat pomidorowy, ponownie wymieszaj.
5. Dodaj paprykę i marchewkę do garnka. Zalej wszystko bulionem warzywnym. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. Przykryj garnek pokrywką i gotuj gulasz na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso stanie się miękkie. Kiedy mięso jest miękkie zagęść gulasz dodając mąkę wymieszaną z wodą, zagotuj.
7. W międzyczasie przygotuj kluski śląskie. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku i odcedź. Przykryj je ściereczką na kilka minut, aby odparowały. Następnie przetrzyj je przez praskę lub rozgnieć widelcem. Dodaj mąkę, jajko i sól. Całość dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednolite ciasto.
8. Umieść ciasto na lekko oprószonym mąką blacie i formuj wałek o grubości około 3 cm. Pokrój go na kawałki o długości około 3 cm.
9. Z kawałków ciasta formuj kulki, lekko je spłaszcz i palcem zrób wgłębienie w każdej klusce.
10. Gotuj kluski w osolonym wrzątku przez około 10-15 minut, aż wyłonią się na powierzchnię. Odcedź je.
11. Podawaj gulasz wieprzowy z gorącymi kluskami śląskimi. Możesz udekorować danie świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.