Składniki na klopsiki:
– 1 szklanka ugotowanej soczewicy
– 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 2 łyżki tartego sera (np. parmezan)
– 1 łyżka mąki
– 1 jajko
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
– 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
– 1/4 łyżeczki mielonej papryki
– 2 łyżki oliwy
Składniki na sos pomidorowy:
– 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 400 g przecieru pomidorowego
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 1 łyżeczka cukru
– 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę dobrze odsącz i przesyp do miski. Dodaj cebulę, czosnek, ser, mąkę, jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Z powstałej masy formuj okrągłe klopsiki o średnicy około 3 cm.
3. Rozgrzej w szerokiej patelni oliwę i smaż klopsiki na złoty kolor z każdej strony. Odłóż na talerz.
4. Na tej samej patelni, w której smażone były klopsiki, rozgrzej jeszcze jedną porcję oliwy. Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez kilka minut, aż będą miękkie.
5. Dodaj przecier pomidorowy, sól, pieprz i cukier. Wymieszaj wszystko razem i zagotuj.
6. Wrzuć do sosu klopsiki i duś przez około 10 minut na małym ogniu.
7. Podawaj gorące z ugotowaną kaszą lub ryżem.
Smacznego!