Opublikowano Dodaj komentarz

Kurczak zapiekany z ziemniakami i marchewką w miodowo-musztardowym sosie

Kurczak z pieczonymi ziemniakami i marchewką

Składniki:
– 4 uda z kurczaka
– kilkanaście młodych małych ziemniaków
– kilkanaście marchewek baby lub młodych marchewek
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki musztardy
– 2 łyżki miodu
– 4 łyżki oliwy
– sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
2. Umyj kurczaka i posól, następnie odstaw na bok.
3. Umyj ziemniaki i marchewki, jeśli trzeba ziemniaki oskrob, pozostaw je w całości.
4. Wymieszaj musztardę z miodem, rozgniecionymi ząbkami czosnku i oliwą.
5. Przełóż kurczaka, ziemniaki i marchewki do naczynia żaroodpornego. Aby uniknąć przesuszenia możesz wszystko umieścić w specjalnym woreczku do pieczenia.
6. Polej całość przygotowanym wcześniej sosem. Dopraw solą i pieprzem.
7. Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez około 50 minut, aż składniki będą miękkie i zrumienione.
8. Wyjmij z piekarnika i podawaj gorące.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.