Opublikowano Dodaj komentarz

Sałatka z grillowanym serem halloumi

Sałatka z grillowanym serem halloumi

Odkryj smakowy raj z serem halloumi w wyjątkowej sałatce. Grillowany ser podkreśla delikatność świeżych warzyw.

Ser halloumi zawiera około 22-24 g białka na 100 g produktu. Jeśli porównamy to do drobiu, pierś z kurczaka zawiera około 21 g białka na 100 g mięsa, natomiast indyk zawiera około 25 g białka na 100 g mięsa. Można więc powiedzieć, że ser halloumi ma podobną ilość białka jak drób:)

Składniki:
– ser halloumi
– rukola
– pomidory koktajlowe
– ogórek
– ćwierć żółtej papryki
– czerwona cebula
– cytryna lub ocet balsamiczny
– oliwa z oliwek
– łyżka nasion granatu
– kilka cząstek grejpfruta
– pieprz do smaku
– ulubione nasiona (np. sezam, czarnuszka)

Sposób przygotowania:
1. Pokrój ser halloumi na plastry o grubości około 1 cm i posyp nasionami.
2. Włącz grill lub patelnię grillową i rozgrzej ją.
3. Grilluj plastry sera halloumi z obu stron przez kilka minut, aż staną się delikatnie złociste.
4. W międzyczasie umyj rukolę, pomidory koktajlowe, ogórek, paprykę i czerwoną cebulę. Pokrój pomidory na pół, ogórka na plasterki, paprykę na paseczki, a cebulę w cienkie piórka.
5. W dużej misce połącz rukolę, pomidory, ogórek, paprykę i czerwoną cebulę.
6. Dodaj grillowany ser halloumi do sałatki.
7. Skrop całość sokiem z cytryny lub octem balsamicznym i oliwą z oliwek.
8. Dopraw pieprzem do smaku.
9. Udekoruj nasionami granatu i obranymi cząstkami grejpfruta i podawaj od razu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.