Opublikowano Dodaj komentarz

Placuszki bananowe z borówkami

Placuszki bananowe z borówkami

Kiedy nadchodzi pora na śniadanie, czasem chcemy spróbować czegoś wyjątkowego i oryginalnego. Sprawdź nasz banalnie prosty przepis na pyszne placuszki bananowe z borówkami – idealne połączenie słodkich bananów z soczystymi owocami. Ten przepis nie tylko zachwyci Twoje podniebienie, ale także dostarczy mnóstwo energii na cały dzień. Gotowi na niezapomnianą kulinarną podróż? Czas wziąć się do pracy!

Składniki:
– 2 banany
– 1 jajko
– 1/2 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/4 szklanki mleka
– 1 łyżka cukru
– 1 szklanka śmietany 18%
– 1 cukier waniliowy
– 1 szklanka świeżych borówek
– Masło lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. W misce rozgnieć banany widelcem, a następnie dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.
2. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, mleko, cukier i cynamon. Ponownie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
3. Na patelni rozgrzej masło lub olej.
4. Nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor.
5. Śmietanę wymieszaj z cukrem waniliowym.
6. Gdy wszystkie placuszki będą gotowe, podawaj je ciepłe polane śmietana i posypane świeżymi borówkami. Możesz dodatkowo posypać cukrem.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.