Jeśli szukasz pomysłu na pyszną i zdrową przekąskę lub lekkie danie główne, to tarta z warzywami na cienkim cieście z pełnoziarnistej mąki będzie doskonałym wyborem. Ta niezwykle smaczna i kolorowa potrawa idealnie łączy w sobie delikatność cienkiego ciasta z bogactwem świeżych warzyw. Dodatkowo, zastosowanie pełnoziarnistej mąki sprawia, że tarta jest bardziej sycąca, a także korzystniejsza dla naszego organizmu. Przygotowanie tego przepisu nie jest trudne, a efekt końcowy zachwyci zarówno nasze podniebienia, jak i oczy.
Składniki:
– 1 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki
– 1/2 łyżeczki soli
– 6 łyżek zimnego masła
– 5 łyżek zimnej wody
– 1 cukinia, pokrojona w cienkie plasterki
– 1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki
– 1 żółta papryka, pokrojona w paseczki
– 1 bakłażan, pokrojony w plastry
– 1 cebula, pokrojona w cienkie piórka
– 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
– 1 łyżeczka posiekanej świeżej oregano
– 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
– Sól i pieprz do smaku
– 1/2 szklanki startego sera mozzarella
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj masło i rozgnieć je palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj wodę i zagnieć ciasto, formując kulę. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
2. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na cienkiej powierzchni. Przenoś ciasto do formy do tarty, dociskając je do dna i boków. Wytnij nadmiar ciasta.
3. Na spód ciasta wysyp równomiernie plasterki cukinii. Następnie ułóż paski czerwonej i żółtej papryki, bakłażana i cebuli. Posyp świeżymi ziołami, solą i pieprzem.
4. Piecz tartę w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie, a ciasto zrumienione.
5. Po wyjęciu z piekarnika posyp tartę startym serem mozarella. Pozwól mu się roztopić na gorącej tarcie.
6. Tarta jest gotowa do podania! Podawaj ją na ciepło jako danie główne lub przekąskę.
Smacznego!