– 2 filety z kurczaka
– 1 szklanka ryżu
– 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
– 1 puszka kukurydzy, odcedzona
– 1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Na początek ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Odstaw na bok.
2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu.
3. Filety z kurczaka przekrój poziomo na cienkie plastry, posól z obu stron delikatnie, połóż na patelni i smaż z obu stron, aż będą złociste i dobrze upieczone. Można również użyć grillowej patelni lub grillować na ruszcie.
4. Gdy kurczak jest gotowy, zdejmij go z patelni i odłóż na bok. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około minutę, aż zacznie się rumienić. W tej samej patelni dodaj pokrojoną paprykę, kukurydzę i groszek. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zaczną mięknąć, ale zachowają lekko chrupiącą konsystencję.
5. Do warzyw dodaj ugotowany ryż i dokładnie wymieszaj. Dodaj sól, pieprz i sos sojowy do smaku. Smaż jeszcze przez kilka minut, aby ryż nabrał aromatów.
6. Gdy warzywa i ryż są gotowe, podawaj je na talerzu razem z kurczakiem.
Smacznego!