Sałatka z gotowanym na parze kurczakiem i warzywami lekkostrawnymi to idealne danie dla wszystkich poszukujących zdrowych, smacznych i lekkich posiłków. Ta pyszna sałatka dostarcza nie tylko wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ale również atrakcyjnej wizualnie i sycącej porcji. Gotowany na parze kurczak, którego delikatność sprawia, że rozpływa się w ustach, doskonale komponuje się z kolorowymi warzywami. Jest to idealna propozycja na ciepłe letnie dni, gdy chcemy czegoś lekkiego, orzeźwiającego i pożywnego. Przygotowanie tej sałatki jest proste, a efekt zachwyci nie tylko nasze kubki smakowe, ale również oczy.
Składniki:
– 2 filety z kurczaka
– 1 średni pomidor
– 1 duża marchewka
– 1 mały burak
– garść rukoli lub sałaty
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– kilka kropli soku z cytryny
– sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj kurczaka: Filety z kurczaka umyj i osusz. Następnie ułóż je w naczyniu do gotowania na parze i gotuj przez około 20 minut, aż będą miękkie.
2. Przygotuj warzywa: Sparz i obierz pomidora, pokrój w ćwiartki. Marchewkę i buraka obierz i pokrój w słupki. Ułóż na drugim poziomie naczynia do gotowania na parze marchewkę i buraka i gotuj przez około 10 minut, na ostatnie 3-4 minuty dodaj ćwiartki pomidora.
3. W dużej misce wymieszaj pokrojone warzywa. Dodaj rukolę lub sałatę.
4. Delikatnie posól, skrop sokiem z cytryny, dodaj oliwę z oliwek, wymieszaj delikatnie.
5. Pokrój ugotowanego kurczaka na małe kawałki i dodaj do warzyw.
6. Przełóż sałatkę na płytki talerz i udekoruj kilkoma listkami świeżej bazylii lub natką pietruszki.
Lekkostrawna sałatka z gotowanym na parze kurczakiem i warzywami jest gotowa do podania! Smacznego!