Opublikowano Dodaj komentarz

Schabowy z ziemniakami i kapustą

Schabowy z ziemniakami i kapustą

Schabowy z ziemniakami i kapustą to klasyczne danie, które często pojawia się na polskich stołach. Jest to połączenie soczystego i chrupiącego schabowego, aromatycznych ziemniaków i delikatnej kapusty. To idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków i domowych obiadów.
Przygotowanie tego dania jest proste, a efekt końcowy z pewnością zachwyci zarówno Twoją rodzinę, jak i gości. Wystarczy kilka prostych składników i trochę zaangażowania, aby stworzyć smaczny i sycący posiłek.

Składniki:
– 4 plastry schabu (ok. 150g każdy)
– 6 średnich ziemniaków
– kilka łyżek mąki pszennej
– 1/2 główki białej kapusty
– 1 cebula
– 2 jajka
– 1 szklanka bułki tartej
– sól, pieprz do smaku
– olej do smażenia
– masło do zasmażki i ziemniaków

Sposób przygotowania:
1. Schab umyj, osusz, rozbij tłuczkiem do mięsa i delikatnie natrzyj solą i pieprzem z obu stron. Oprósz delikatnie mąką z obu stron.
2. W misce roztrzep widelcem jajka. W drugiej misce umieść bułkę tartą.
3. Obtocz każdy kotlet najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej, dokładnie obtaczając z obu stron.
4. Na patelnię wlej trochę oleju i rozgrzej na średnim ogniu. Połóż schabowe i smaż z jednej strony przez około 4-5 minut, a następnie odwróć i smaż kolejne 4-5 minut, aż będą rumiane i dobrze usmażone.
5. Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości.
6. Białą kapustę poszatkuj na cienkie paski. Wrzuć na kilka minut do wrzątku. Na osobnej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i podsmaż, a następnie dodaj kapustę wyciągając ją łyżką cedzakową z wrzątku. Smaż przez około 10 minut, aż kapusta zmięknie w razie potrzeby dodając odrobinę wrzątku z parzenia kapusty, aby się nie przypaliła. Na osobnej patelni przysmaż 2-3 łyżki masła z łyżką mąki pszennej – powstałą zasmażkę dodaj do kapusty i smaż jeszcze przez chwilę.
7. Ziemniaki odcedź, rozgnieć widelcem i dodaj nieco masła dla delikatniejszego smaku.
8. Na talerzach ułóż po jednym kotlecie schabowym, obok dodaj porcję kapusty oraz ziemniaki.
Gotowe! Możesz podawać schabowego z ziemniakami i kapustą jako danie główne.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.