Jeśli szukasz prostego, smacznego i zdrowego dania, to przepis na selera pieczonego z rozmarynem jest idealnym wyborem. Seler, kiedy jest starannie przygotowany i upieczony, zyskuje intensywny, karmelowy smak, który doskonale komponuje się z aromatycznym rozmarynem. Ta prosta potrawa jest nie tylko pyszna, ale również bogata w witaminy i minerały. Zapraszamy do zapoznania się z tym niezwykłym przepisem, który z pewnością wzbogaci Twoje kulinarne doświadczenia.
Składniki:
– 1 duży seler (ok. 700 g)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki świeżo posiekanego lub suszonego rozmarynu
– Sól i pieprz do smaku
– 3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Obierz seler i pokrój go na plastry o grubości ok 1 cm, następnie podziel na nieduże kawałki, około 2-3 cm szerokości.
3. W misce wymieszaj oliwę z rozmarynem, solą i pieprzem.
4. Przełóż pokrojone kawałki selera do oliwy z przyprawami. Dokładnie obtocz wszystkie kawałki przygotowaną mieszanką oliwy i rozmarynu, dokładnie je smarując. Jesli pozostanie troche oliwy skrop nią kawałki ułożone na płasko na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piecz selera w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 minut lub do momentu, gdy stanie się miękki i lekko zarumieniony. Co 10-15 minut obracaj go na drugą stronę, aby równomiernie się upiekł. Można do tego celu użyć także specjalnej blachy w z wkładem do grilllowania, wówczas nie musisz obracać kawałków warzyuw, ale od czasu do czasu zbieraj ściekające do dolnej blaszki resztki oliwy i polewaj nimi selera.
6. Po upieczeniu wyjmij selera z piekarnika i odstaw na chwilę do ostygnięcia.
7. Podawaj ciepły seler jako dodatek do różnych dań głównych lub jako samodzielną przekąskę. Możesz również posypać go dodatkową porcją świeżego rozmarynu lub tartym parmezanem. Pieczony seler jest bardzo delikatny i słodkawy w smaku – doskonale dopełnia pikantne mięsne potrawy stanowiące danie główne.
Smacznego!